Skånes folkhögskolor
I Skåne finns 19 folkhögskolor och 13 filialer som är spridda över hela Skåne. Samtliga skånska folkhögskolor är ägda av någon form av idéburen organisation till skillnad från andra delar av landet där det även finns folkhögskolor som ägs av regionerna. Önnestads folkhögskola och Tora-Vega folkhögskola (tidigare Hvilans folkhögskola) öppnades redan år 1868 och är de äldsta i Sverige. Den nyaste folkhögskolan i Skåne (och näst nyast i Sverige) är Södra folkhögskolan i Helsingborg som bildades år 2018 och som ägs av Folkuniversitetet.
På kartan här nedanför ser du alla Skånes folkhögskolor (lila prickar) och dess filialer (orange prickar):
Allra tätast bland folkhögskolor och filialer är det i Malmö. Precis som i övriga landet så öppnar allt fler skånska folkhögskolor filialer i storstädernas utsatta områden för att finnas där behoven är störst. Av de 13 filialer som finns i Skåne drivs nio av en skånsk folkhögskola och resterande fyra av en folkhögskola utanför Skåne.
Av landets totala andel deltagare på allmän och särskild kurs (de långa kurserna) utgör Skånes andel nära 14 procent. Så såg det ungefär ut även år 2023. Antalet deltagarveckor har minskat med nära 5 procent sedan 2023 och med nära en procent sedan 2021. Sedan 2021 har antalet deltagarveckor på allmän kurs minskat med nära 14 procent och antalet deltagarveckor på särskild kurs ökat med drygt 13 procent. Inga extra nationella satsningar i form av tilldelning av extra deltagarveckor har gjorts under år 2023 och 2024.
Skånes folkhögskolor i samverkan
Alla Skånes 19 folkhögskolor är medlemmar i Skånes folkhögskolor i samverkan. Föreningen fungerar som en röst för och ingång till Skånes alla folkhögskolor. Syftet är att tillvarata medlemmarnas intressen och bidra till samverkan med varandra och andra, bland annat genom att höja kunskapen om och stärka utbildningsformen folkhögskola som en egen del av utbildningssystemet.
Föreningen har ett väl utvecklat samarbete med Region Skåne kring kompetensförsörjning, ersättningssystem och inom kulturområdet. Föreningen anordnar också gemensam kompetensutveckling för medlemsfolkhögskolornas anställda. Sedan flera år tillbaka har föreningen även samverkan med Arbetsförmedlingen, Länsstyrelsen och de skånska lärosätena.
Föreningen bildades år 2012 och finansieras genom medlemsavgifter och verksamhetsbidrag från Region Skånes kulturförvaltning och regionala utvecklingsnämnd. Till stöd har föreningen en heltidsanställd strategisk koordinator.
Folkhögskolor
Här hittar du kontaktinformation och länkar till varje folkhögskola i föreningen.
Är du intresserad av vilka kurser som finns på alla folkhögskolorna i Skåne? Sök då på folkhögskola.nu