Nyheter

Gemensam insamling för Ukraina

2022-03-03
Gemensam insamling

Skånes folkhögskolor i samverkan organiserar en gemensam insamling för Rädda Barnens arbete i Ukraina. Aktiviteter som t.ex. teaterföreställningar och loppis genomförs nu på folkhögskolorna för att samla in pengar.

– Vi inte bara vill visa vårt stöd för alla de som drabbas av kriget, vi behöver också göra det. Det handlar om solidaritet och att stå upp för demokratin och de mänskliga rättigheterna. Men det handlar också om något så viktigt att vi som människor behöver göra något åt det fruktansvärda som händer, för att på så sätt tillsammans skapa kraft, mod och hopp som kan få stopp på det som sker, säger Leif Nordin, ordförande i Skånes folkhögskolor.

När Ryssland invaderade Ukraina var personal och deltagare på flera folkhögskolor snabba med att hitta olika vägar för att visa sitt stöd till de som drabbats av kriget i Ukraina. Några skolor har redan egna väletablerade samarbeten med hjälp- och biståndsorganisationer och andra har i den uppstådda akuta situationen startat insamlingar av såväl pengar som kläder och andra förnödenheter.

– Folkhögskolan är en utbildningsform som har förmågan att uppmuntra, mobilisera och kanalisera samhällsengagemang. Det har vi vetat sedan länge, vilket också är en viktig insats för demokratin i vårt eget land. Nu blir det extra tydligt. Demokratin kräver att vi alla står upp för den och engagerar oss för varje människas rättighet att leva i trygghet och frihet, säger Leif Nordin.

Nu har Skånes folkhögskolor i samverkan också beslutat att göra en gemensam insamling till Rädda Barnens arbete i Ukraina. Aktiviteter som t.ex. teaterföreställningar och loppis genomförs nu på folkhögskolorna i Skåne för att samla in pengar. Information om vad folkhögskolorna gör finns på varje skolas hemsida. Den gemensamma insamlingen pågår till den 21 mars.

 

 

Bildcred till Studiemotiverande folkhögskolekurs på Eslövs folkhögskola 2019