Deltagare berättar

En deltagare berättar: Anna

2025-05-26

Anna – varför har du valt att gå kocklinjen på Skurups folkhögskola?

Jag är utbildad grafisk designer, men kände att det var dags att göra något annat – bland annat eftersom arbetsmarknaden är osäker. Jag kände att det var nu eller aldrig som gällde för att skaffa mig en ny profession. Jag bor i Skurup och har familj så ett år är också en lagom lång utbildningstid för att det ska fungera.

Jag tycker att bra mat är viktig för alla åldrar. Precis som min mamma är jag vegetarian och jag ser behovet av att professionen blir bättre på att kunna laga näringsriktig vegetarisk mat – inte minst till våra äldre. Det är också viktigt att kunna vara kreativ i oroliga tider när det kanske är brist på vissa matvaror.

 

Hur är det att gå kocklinjen på Skurups folkhögskola?

Avvägningen av praktiska och teoretiska moment i undervisningen är bra. Dagarna är lagom långa och det finns stort utrymme att komma med egna idéer. Vi får ta ansvar men med tryggheten att man blir uppfångad om det blir lite fel.

Jag tycker det är bra med mixen av lärare med olika erfarenheter från branschen. Det är inte som hemkunskapsundervisning utan man lär sig ”på riktigt”. Vi får pröva på att laga mat till allt från 2 – 400 personer.

Utbildningen är väldigt bred och varierad och det är högt i tak. Att vi även får baka är väldigt positivt. Det är ingen katederundervisning utan vi är delaktiga i saker som upplägg och menyplanering. Praktiken ger oss möjlighet att pröva på att vara i ett kök med en egen intresseinriktning. På min praktik fick jag vara med i ett team som lagade mat till upp till 700 personer på förskola, skola och för äldre – med specialkost och dieter.